Wintermans, Eersel

 

#gemeenschappelijk wonen

#dorps verdichten

#natuurinclusief

#klimaatadaptief

 

 

Wonen in verbinding met het biodiverse groen, én met je buur!

Daar waar je Eersel binnenkomt, bij het terrein van een voormalige sigarenfabriek, ontstaat een eigentijdse woonbuurt. De buurt verbindt het dorp met het ommeland. Wonen in verbinding met het biodiverse groen én met je buur is de drager van het plan.

 Van Tuijn Stedenbouw werkte in opdracht van BPD aan het proces om te komen tot een stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan. In het planproces hebben we verlangens van bewoners, oud-werknemers, inwoners van Eersel, specialisten van deGemeente Eersel opgehaald en inzichtelijk gemaakt. De gezamenlijke missie om het hier anders te doen dan wat Eersel gewend is ontstond: voorbij aan de herkenbare conventionele wijken in het dorp die veelal opgebouwd zijn uit straten met grote individuele percelen naast elkaar. Dit matcht niet langer met de huidige woonbehoeftes en de sociale- en klimaatopgaven.

 
 

Het resultaat is een woonbuurt met veel ruimte voor groen, met een opzet die de dorpse ‘ons kent ons’ sfeer stimuleert. Door de kleinschalige clusters met een gezamenlijke plek (ookwel: ‘plaatse’ genoemd) en de verbindende paden, kom je elkaar gemakkelijk tegen. De buurt heeft een rijke mix aan woningtypen. Afhankelijk van de positie ontstaan er 3 verschillende woonsferen:

 De buurtstraten: herkenbaar Eerselse clusters die goed aansluiten op de bestaande omgeving

De geborgen hoven: samengestelde clusters met een hogere dichtheid rondom een intiem hof

De vrije veranda’s: speelse en natuurlijke woningen staan met ‘de voeten’ in het groen.


 
 

Participatie

De betrokkenheid van bewoners, oudwerknemers, en inwoners van Eersel bij de ontwikkeling van het voormalige fabrieksterrein is essentieel. Met de open dag als kick-off hebben we verlangens opgehaald en in beeld gebracht. Een route door de sigarenfabriek leidde mensen langs plekken waar mensen reageerden op vragen als ‘Thuiskomen in Eersel betekent voor mij...’, ‘Dit zou mijn favoriete plek kunnen zijn, omdat...’, en een ‘Dilemma-lab’ waar een aantal dilemma’s voorgelegd werden.

Bekijk de after-movie hier: AFTER-MOVIE

In het vervolg van het planproces zijn nog 2 inloop-bijeenkomsten geweest om opgehaalde informatie te verifiëren en te testen.

 
 

project data

locatie Eersel, Nederland

type gebiedsontwikkeling

opdrachtgever BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling

wanneer 2023

team Van Tuijn stedenbouw, FAAM Architects, Le Far West, gemeente Eersel, IrisAdvies, Areven Vastgoedontwikkeling, Sweco, RHDHV, Lex Hildenbrant