PARKEERONDERZOEK VENLO

 

VERKENNEND ONDERZOEK UITBREIDING PARKEERLOCATIES VENLO

#interactief proces

#stedenbouwkundig onderzoek

 

 

Door het wegvallen van de parkeergarage Arsenaal is er te weinig parkeercapaciteit voor bezoekers van met name het oostelijke deel van het centrum. Omdat deze locatie zich wellicht beter leent voor een andere invulling dan enkel een parkeergarage, is de vraag ontstaan voor een verkennend onderzoek naar mogelijke nieuwe locaties voor het realiseren van een extra parkeervoorziening De zoektocht richt zich op de directe omgeving van het stedelijk centrum van Venlo.

Het vinden van een geschikte locatie is een integrale opgave: een parkeergarage vraagt ruimte en genereert verkeersbewegingen. Maar elke locatie kent ook meer of minder koppelkansen om niet alleen parkeren toe te voegen, maar bijvoorbeeld ook de ruimtelijke kwaliteit van de directe omgeving te verbeteren.

 
 

bron: Continental Car Parks

 
 

werkmethode

Het doel van het onderzoek is het in beeld brengen van locaties waar mogelijk extra parkeervoorzieningen kunnen worden gerealiseerd, waardoor o.a. voor bezoekers en inwoners een betere ontsluiting komt van met name het oostelijke deel van het centrum. Het onderzoek bestaat grofweg uit twee delen. Allereerst zijn de kansrijke locaties in kaart gebracht. Vervolgens is onderzocht wat de globale kenmerken van de locaties zijn. Denk aan capaciteit, ontsluiting en de kansen en risico’s. Dit onderzoek is gericht op het in kaart brengen van de kansrijke locaties, dit is gedaan door het ophalen van informatie bij gemeentelijke specialisten, middels interviews. Door het ordenen en koppelen van de aangeleverde informatie is een overzicht verkregen van de verschillende kansen, uitdagingen en de longlist van locaties. Vervolgens zijn deze beoordeeld op geschiktheid.

 
 
 
 
 

Verkennend onderzoek

Vanwege het integrale aspect heeft het onderzoek plaatsgevonden in samenwerking met de interne specialisten van de gemeente. Voor het creëren van draagvlak laten we stakeholders van de binnenstad meepraten in de keuzes die onderweg gemaakt worden; o.a. met de Adviesgroep Parkeren en Bereikbaarheid. Middels interdisciplinaire gesprekken met specialisten van de gemeente is een beleidskader gevormd om de locaties op geschiktheid te kunnen beoordelen. Door het ordenen en koppelen van aangeleverde informatie is een overzicht verkregen van de verschillende kansen en uitdagingen.

 
 

Op basis van de gesprekken is een lijst van potentiële locaties opgesteld. Zowel in de binnenstad, in de directe schil, als daaromheen op afstand. Vanuit het beleid en ambitie zijn een vijftal criteria vastgesteld om de locaties te kunnen beoordelen.

 
 
 
 
 

opgedane inzichten

Een belangrijke ambitie is om de binnenstad door te ontwikkelen als levendig en duurzaam hart van de stad. Instrumenten daarvoor zijn o.a. vergroenen, beleefbaar erfgoed, aandacht voor klimaat en luchtkwaliteit en de focus op langzaam verkeer. Het parkeren door bezoekers mag in ieder geval niet het maaiveld verstoren en moet zoveel als mogelijk plaatsvinden aan de randen van de binnenstad. Dichtbij de hoofdinfrastructuur dienen de parkeergarages te functioneren als poorten van de binnenstad. In de integrale mix van oplossingen mag plaats zijn voor innovatieve mobiliteitssystemen, zoals parkeren op afstand, transfers, elektrisch rijden, deelauto’s en doorontwikkeling van het openbaar vervoer.

 
 
 
 
 

uitkomst onderzoek

Er is geconstateerd dat er, naast de opgave voor bezoekersparkeren, ook een groeiende parkeeropgave is voor bewoners, zowel in de binnenstad als in de schuilwijken daaromheen. Iedere parkeervoorziening kent derhalve specifieke gebruikersgroepen met hun eisenpakketten. Er is daarnaast geen locatie gevonden waar de totale parkeervraag kan worden opgelost. Daarom is een mix van oplossingen noodzakelijk. Elke locatie kan bijdragen in het creëren van ruimte, waardoor bijvoorbeeld het verblijfsklimaat van de binnenstad in zijn geheel kan verbeteren. Daarnaast creëert het opties om specifieke doelgroepen te verleiden tot het maken van andere keuzes. De longlist aan locaties is uiteindelijk teruggebracht naar zes kansrijke locaties.

Vervolgonderzoek is noodzakelijk om voor de 6 kansrijke locaties de kenmerken (capaciteit, ontsluiting), kansen (koppelkansen) en beperkingen (o.a. milieu en bodem) nader uit te werken. Belangrijk is om te constateren dat we leven in een dynamische wereld. Misschien wel meer dan ooit zijn de (maatschappelijke) omstandigheden aan verandering onderhevig. Wat zijn bijvoorbeeld de lange termijneffecten van de corona-crisis op het koopgedrag van bezoekers en op de mobiliteitskeuzes die zij maken? Een mix van oplossingen met ieder zijn eigen planningskansen maakt het mogelijk om te starten met de meest voor de hand liggende oplossing en keuzes voor andere oplossingen in de mix uit te zetten in de tijd. Met een mix van oplossingen komen er ook meer opties in discussie.

 
 
 

project data

locatie Venlo

type onderzoek en proces

opdrachtgever Gemeente Venlo

Team Empaction BV

wanneer 2020