GELDROPSWEG, MIERLO

 

#CONTEXTSENSITIEF

#landschappelijk wonen

#INTEGRALE GEBIEDSONTWIKKELING

De planlocatie aan de Geldropseweg bevindt zich op de Molenheide, een natuurgebied met heide, naaldbos en vennen.

 

 
 
 

ANALYSE VAN LANDSCHAPPEN

De analyse van het gebied bestaat uit verschillende lagen: historisch, verhalend, beleving, fysiek en toekomstig.

In de 19e eeuw begon de ontginning van woeste heidegronden, en rond 1900 wordt bosaanplant gestart op de Molenheide. De Geldropseweg is een route welke al in de middeleeuwen de twee dorpen van Geldrop en Mierlo verbond. De weg was eerst een pad, later een route van de stoomtram, daarna de provinciale weg N614 en in de huidige tijd de Geldropseweg.

 
 

De projectlocatie bevindt zich in Molenheide: een tussengebied voor bewoners van Geldrop en Mierlo. De Molenheide was een ongecultiveerd landschap met heide en vennen. In 1919 werd de 48 hectare heidegrond gekocht met het plan een ‘modern ontspanningsoord’ te vestigen. In combinatie met een vliegveld zou het Lustoord een grote trekpleister worden. Het Galvenven werd uitgediept, er werd een strand aangelegd en een restaurant gebouwd. Wat volgt is een korte periode van glorierijke dagen op Molenheide. Al de recreatie trok vele mensen vanuit de gehele regio. Na aftakeling van het gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het zuidelijke terrein particulier en niet meer toegankelijk voor publiek (heet tegenwoordig Reigerslo). Het noordelijke gebied ontwikkelt zich verder, en het Wolfsven is de nieuwe recreatieve trekpleister van de Molenheide, die tot op de dag van vandaag volop wordt bezocht.

Door het maken van een wandeling wordt de beleving van de verschillende onderdelen van de planlocatie zichtbaar. Het terrein kent een afwisseling van dichte bebossing, clusters, solitaire bomen en open heides. Andere in het oog springende onderdelen zijn de vijver, de tuin, het gazon en de vitrage. Het terrein kent door deze afwisseling verschillende types landschappen en zichtlijnen. Grofweg zouden we het in kunnen delen in drie verschillende belevingszones: 1) formeel en statig, 2) natuurlijk, 3) informeel en open

 
 
 

Het toekomstige landschap is daarnaast afhankelijk van de verschillende beleidsvisies die opgesteld zijn voor dit gebied. Daarin wordt met name duidelijk dat het gebied aangewezen is voor het behoud en herstel van natuur. Hierbij gaan natuurontwikkeling en recreatief medegebruik samen op. Woningbouw is vrijwel uitgesloten. De aanpak van het gebied zal met name zich moeten richten op de relatie tussen mens en natuur. Er klinkt steeds meer samenwerking en regeneratie door in van plaats van exploitatie. Met een meer symbiotisch, evenwichtig en diverse natuur, beschermd door intrinsieke rechten.

 

kernthema spelen

De doelstelling ligt erin om een samenspel te creëren tussen cultuur en natuur, of: tussen mens en landschap. Dat samenspel geven we invulling met het thema spelen. Recreatie (als historische hoofdrol in dit gebied) sluit hier goed op aan. De ontwikkeling van dit gebied is ook re-creatie: met de herinrichting scheppen we iets totaal nieuws.

 
 

strategie

 
 

De strategie voor de planlocatie is het toepassen van ‘seedbombs’: deze gebiedseigen tool met bebouwing zorgt voor een explosieve verrijking van de biodiversiteit van het gebied, in plaats van het instandhouden van de huidige culturele natuur door menselijk ingrijpen.

In de huidige situatie bestaat het gebied uit bos en heide. De huidige situatie wordt in principe in stand gehouden, maar er volgen kleine maatregelen: er wordt licht ingebracht in het bos, specifieke soorten worden verwijderd. Andere, nieuwe soorten ontstaan geleidelijk. Er ontstaat hierdoor een meer gemengd bos, de heide floreert. De toegevoegde bebouwing functioneert als een seedbom; meer flora en fauna kunnen zich eraan optrekken. Als gevolg hiervan is er meer leven, meer mensen, meer recreatie en meer dieren.

 
 
 
 
 

visie op schaalniveaus

Schaal XL: De locatie maakt onderdeel uit van de groene band tussen Eindhoven en Helmond. In de band liggen functies voor recreatie, cultuur, vermaak en verblijf. Functies die in de stad geen plek kunnen vinden. Verblijfsfuncties en alternatieve woonkernen kunnen, ondergeschikt aan het landschap, een aanvulling vormen voor reguliere woonwijken.

Schaal L: Waar veel van de functies nu nog omzoomd worden door hekwerk, streven we naar een in de beleving zo groot mogelijk landschap. Ook op ecologisch vlak wordt de planlocatie sterk ingebed in z’n context: in de randen wordt er gezocht naar verbinding en diversiteit wordt omarmd. We streven naar een trage recreatieve verbinding van noord naar zuid, daarmee wordt het landschap publiek toegankelijk. We zetten daarnaast een nieuwe toon, ontwikkelen de natuur tot een ecologisch waardevoller ensemble.

Schaal M: de planlocatie transformeert naar een landgoed. de transformatie verloopt via drie zones: natuur, cultuur en hybride. Op natuurlijk gebied door uitdunnen of aanplanten. Op cultuurlijk gebied wordt het bestaande hoofdhuis ge-update naar een zorghotel met woonvoorzieningen. In de hybride zone geldt het beste van twee werelden. Enkele compacte clusters, bestaande uit houten woningen nemen een strategische plek in tussen de bomen.

Schaal S: seedbombs, bestaande uit een ensemble van enkele houten woningen. De woningen hebben een lichte constructie, zodat ze de bodem niet belasten en opgetild kunnen worden.

 
 
 
 

de Seedbomb

project data

locatie Geldropseweg, Mierlo

type Ontwerpend onderzoek

opdrachtgever Productiestroom BV

team Workframe: FAAM Architects + Tom van Tuijn stedenbouw

wanneer 2021