TvT_Brainport Mindset1.png

EINDHOVEN 300.000

 

RESEARCH BY DESIGN

 

 

Eindhovens Dagblad - 5 januari 2015:

"Burgemeester Van Gijzel: Eindhoven heeft 300.000 inwoners nodig"

Eindhoven moet zich de komende 20 jaar ontwikkelen tot een compacte stad waarin minstens 300.000 mensen wonen, maar liever meer.Alleen dan is er voldoende (financiële) omvang voor een aantrekkelijke, goed onderhouden stad met goede voorzieningen. Blijft Eindhoven groeien in het huidige tempo (1 procent per jaar) of trager, dan liggen onafwendbaar verschraling van de woonomgeving en het grootstedelijke voorzieningenniveau op de loer. En dat is weer heel slecht voor de economische kracht van de stad én de regio.

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven maakte in zijn nieuwjaarsspeech, maandagavond in het stadhuis, zijn gehoor deelgenoot van een grote zorg die hem kwelt. De gestage groei van het aantal Eindhovenaren - het laatste jaar met ruim 2.000 - is onvoldoende om hem gerust te stellen.

Van Gijzel ziet met grote zorg hoe het onderhouden van de stad en en de voorzieningen steeds moeilijker te betalen zijn. Voorzieningen sluiten of worden kleiner: "En daardoor wordt Eindhoven minder aantrekkelijk als woonplaats en vestigingsplaats", zei hij. Er is volgens de burgemeester maar één oplossing: meer Eindhovenaren. Die moeten dan wonen in een compacte stad. En dat betekent 'verdichten' en de hoogte in.

 
 

project data

locatie Eindhoven

type ontwerpend onderzoek

wanneer 2015

opdrachtgever gemeente Eindhoven