TvT_Tijdelijke woningbouw1.jpg

DE STEDENBOUW VAN TIJDELIJKE WONINGBOUW

 

STRATEGIE

 

 

De marktvraag naar woningen is groot en de conventionele manieren van plannen, ontwikkelen en bouwen lijkt op korte termijn niet voor een oplossing te zorgen. Een traject van onderzoek, visie, selectie, bouwplan, bestemmingsplan, bouwrijp maken, etc. zal jaren in beslag nemen. Het duurt gemiddeld 7 jaar om een ‘traditioneel’ bouwplan te maken, het bestemmingsplan te wijzigen en de bouw te volbrengen. In het kader van het gemeentelijke bouwoffensief is onderzoek gedaan naar een strategie voor tijdelijke woningbouw als antwoord op de overspannen woningmarkt. Het bouwoffensief vraagt om een alternatieve strategie, alternatieve woonproducten en een versnelling in het plan-, ontwikkel en bouwproces. 

 
 
 

Tijdelijke woningen die verplaatsbaar, demontabel of herbruikbaar zijn op andere plekken kunnen een antwoord als aanvulling op de conventionele woonproducten. Het vormt tevens een “natuurlijke driver” om alternatieve benaderingen van vastgoed aan te grijpen. Denk aan het leasen van de grond of de woning, het terugnemen van een woning in plaats van het bezitten, het werken met een grondabonnement voor bepaalde periode.

 
TvT_Tijdelijke woningbouw3.jpg
 

In de tijdelijkheid kunnen specifieke woonvormen of typologieën getest worden. Willen jongeren hier wonen? Wat is de opzet voor de wijk van de toekomst? Welke woonvorm past bij de starters van vandaag de dag? Kunnen wonen en zorg gecombineerd worden op deze plek? Kan een proces efficiënter ingericht worden? Na 10 jaar is er een nieuw keuzemoment voor de locatie. 

De flexibele vorm van wonen laat ruimte voor de woonbehoeften van de toekomst. In 10 jaar kunnen doelgroepen, woonwensen en kwantitatieve vraag flink wijzigen. Ook het institutionele systeem van o.a. woningbouwafspraken, prioriteitennota en administratieve grenzen kan veranderen.

Flexibele woningen zijn doorgaans lichter van bouw waardoor geen of minimale fundering nodig is. Ook het gebruik van prefab producten kan zorgen voor een versnelling in het bouwproces. Hiermee vormt het ook een oplossing voor de oververhitting in de bouwsector: bouwmaterialen zijn schaars, besteltijden zijn lang en de aannemers komen bouwvakkers tekort om aan de vraag te voldoen.

 
TvT_Tijdelijke woningbouw4.jpg
 

Het keuzemenu kan gebruikt worden als oefening om combinaties van keuzes te testen. Hiermee heeft het als doel om zowel vragen en antwoorden te genereren door scenario’s op te stellen. Het is niet uitputtend van opzet, wel geeft het inzicht in de mogelijkheden die voortkomen uit de inventarisatie: “waarmee moet je iets?” en “wat je links laat liggen?” 

 
TvT_Tijdelijke woningbouw5.jpg
 

De scenario’s beschrijven en verbeelden een combinatie van keuzes. Het is nadrukkelijk geen kant en klare oplossing maar een middel om te testen, om vragen te genereren, om zaken uit te sluiten dan wel focus te bepalen.

 
TvT_Tijdelijke woningbouw6.jpg

project data

locatie Eindhoven

type ontwerpend onderzoek

opdrachtgever gemeente Eindhoven

wanneer 2018