Delta, Strijp S

 

#

 

 

Met Delta op Strijp-S beogen we het meest sociale stadsblok van Nederland te maken. Het is pionieren voor betaalbaar en sociaal wonen (als werkwoord!) in de stad, zonder in te leveren op de kwaliteit van leven. Daarvoor hebben we een stedenbouwkundig plan opgesteld waarin gestapeld wonen in hoge dichtheid gecombineerd kan worden met interactief en collectief kunt wonen. Dankzij de kracht van wooncoöperatie (1/3) en de woningcorporatie (2/3) is wonen er blijvend betaalbaar. Onder eerlijke condities, met zekerheid van woonlasten.

Het project Delta op Strijp-S is een exponent van een tweezijdige beweging. Enerzijds een beweging van bovenaf: de stad Eindhoven, volop in ontwikkeling, laat op dit moment een grote behoefte zien aan betaalbare woonruimte op fietsafstand van het centrum voor mensen met een middeninkomen. Het antwoord vanuit de markt is pragmatisch: woningen worden kleiner voor dezelfde prijs, generieker en bovenal nog steeds sterk individualistisch van aard. Kunnen we -collectief- slimmer omgaan met gebruik van ruimte en kapitaal?

Anderzijds is er een beweging van onderop. Hierin nemen bewoners zelf het heft in handen om hun woonwens te realiseren. De woonwensen zijn divers: van wonen in een actieve gemeenschap, tot vernieuwende woonvormen en het maken van een plek voor doelgroepen die de stad leefbaar houden. Door het gebouw via de coöperatie te onttrekken aan speculatie worden de lasten zo laag mogelijk gehouden.

 
 
 

Het middel wat daarvoor voorzien wordt is het woongenootschap. Geïnspireerd op de Zwitserse voorbeelden van Genossenschaften. Deze beweging wordt gesteund door woningcorporatie Trudo. Zij hebben een plek geboden aan dit bewonersinitiatief op kavel D op Strijp-S. Op deze locatie wordt onderzocht hoe middenhuur op deze hotspot in de stad kan landen. De intentie hierbij is om 2/3 te ontwikkelen voor reguliere sociale/midden huur en 1/3 in de vorm van een woongenootschap. De twee ontwikkelvormen halen het beste in elkaar naar boven.

Een genossenschaft, ofwel woongenootschap maakt gebruik van de kracht van het collectief. Het wordt vanuit een collectieve coöperatie ontwikkeld en gefinancierd. Bewoners van het genootschap bepalen samen hoe ze het gebouw vormgeven.  Ze beheren en delen gezamenlijk hun behoeftes. Dit kan een gemeenschappelijke daktuin zijn maar ook een koffiebar of wasserette in de plint. Ook binnen de woongelegenheden wordt een mate van collectiviteit aangebracht. Van matig collectief waarbij je een corridor en berging deelt, tot hoog collectief waarbij je de keuken deelt met andere inwoners.

 
 

Dit plan gaat uit van collectief eigendom waarbij de ‘tussenruimte’ de belangrijkste plek is. Dit is de ademruimte van de bewoners. Om deze collectieve cultuur al in de ontwerpfase in te bedden worden bewoners vroegtijdig betrokken. De tussenruimte bestaat uit een verzameling van gedeelde daktuinen, collectieve gallerijen, een binnenhof en diverse collectieve voorzieningen. Verbonden door een hoogwaardig 3D routesysteem door en tussen de gebouwen. In de plint van het gebouw komt een pleisterplaats waar stad en collectief gebruik van maken.

Het resultaat is geen iconisch gebouw wat zich toe-eigenen, als een (be)leefbaar ecosysteem wat een ‘nieuwe’ sociale laag toevoegd aan Strijp-s.

Delta is onderdeel van de laatste fase van de ontwikkeling van de ‘verboden stad’ Strijp-S. Daarin worden op basis van een masterplan van West 8 verschillende bouwvelden tot ontwikkeling gebracht. Kavel D bestaat uit circa 250 woningen.

 
 
 

project data

locatie Strijp S, Eindhoven

type concept, stedenbouwkundig plan

opdrachtgever Trudo

wanneer 2022-2023

team Van Tuijn Stedenbouw, Werkstatt architecten, Volle Grond