GEBIEDSKADER TABAKSFABRIEK, EERSEL

 

#context sensitief

#natuur-inclusief & klimaatadaptief

#landschappelijk wonen

#integrale gebiedsontwikkeling

 

 

De locatie van de Scandinavian Tobacco Group in Eersel komt vrij, en zal worden doorontwikkeld voor woningbouw. Het perceel bevindt zich op een prominente plek: de noordoostelijke entree van Eersel. Een gebied met zo’n sterk verleden en representatieve positionering vraagt om een betekenisvol, goed ingebed en meerlaags ontwerp.

Bij het integraal ontwikkelen van een gebiedsconcept voor de Tobacco Group in Eersel, gaan we op zoek naar de verschillende ingrediënten die de basis kunnen vormen voor een concept en ruimtelijk raamwerk. Hierin verwerken we de meerlaagse realiteit van de plek, onderverdeeld in het historische landschap, het verhalende landschap, het fysieke landschap en het toekomstige landschap (beleid en visie).

 
 
 
 

kernwaarden

 
 

De kernwaarden verduidelijken welk verhaal dit gebied vertelt.

Thuiskomen in het Kempische dorp: op een overgang van landschap naar dorp benut de plek beide kwaliteiten. Elke keer als je vanuit de noordoostzijde het dorp betreed, denk je aan thuiskomen. Dit is nauw verwant aan het Kempische landschap; een herkenbaar landschap met een puur karakter, net als de mensen. De geborgenheid en gemoedelijkheid, de dorpsbeleving, het cultuurlijke, recreatieve en natuurlijke landschap naast elkaar als mede de gemeenschappelijkheid zijn belangrijke waarden.

Een herkenbaar woonlandschap: de natuur vormt een fundamenteel onderdeel van de woonomgeving, door wonen in het landschap. De gebouwen staan als sculpturen in het landschap. Het gebied maakt het palet aan woonomgevingen in Eersel rijker, zodat de keuzemogelijkheden toenemen. Hier is veel ruimte om te spelen en verblijven.

Een verantwoord antwoord: waar de tabaksfabriek lang van waarde is geweest voor de regio, krijgt de plek nu een nieuwe rol. Gebiedsgericht en integraal formuleert het een verantwoord antwoord, met als resultaat een gezonde en vriendelijke leefomgeving. Een belangrijk onderdeel hiervan is de aandacht voor betaalbaarheid en doelgroepen die nu weinig aanbod in het dorp hebben. Daarnaast creëren we mogelijkheden voor het vormen van een gemeenschap.

 
 
 

VISIE OP HET GEBIED XL / L / M

Visie op het gebied XL: de buurt vormt een schakel van het Kempische landschap naar het Kempische dorp. De dorpskern is binnen handbereik en er is een directe relatie met het landschap. We gaan voor een lommerrijke en groene beleving, van binnenuit en van buitenaf. De voorzieningen liggen in de buurt. Het gebied vormt de markering van de entree van Eersel

Visie op het gebied L: het landschap ‘stroomt’ als het ware het dorp binnen. Door middel van een gebiedseigen landschap wordt een groen raamwerk gevormd. Het landschap maakt kamers voor de bebouwing en de bebouwing zelf maakt kamers met daarbinnen groen. We maken gebruik van een groene verankering en verbindende lijnen tussen het dorp en publieke plekken.

Visie op het gebied M: het landschap is sterk ingestoken op de gezondheid van mens en leefomgeving: thema’s als natuurinclusiviteit, hittestress, klimaatrobuustheid en welbevinden krijgen een plek. Principe 1: de bouwblokken vormen een gemeenschappelijk hof. Principe 2: we maken een tuinenlandschap van hagen. Diversiteit staat voorop: van woningtypes, leefstijlen, leeftijden en achtergronden. Alternatieve woonvormen zijn hierin ook mogelijk.

 
 
 
 
 

DE RAAMWERKKAART

Het landschap: bestaat uit een grid van bomen, die een referentie vormen naar het kwekerijlandschap, een arboretum van bomen. Hierin zijn twee principes ter hand genomen: het tuinenlandschap en de groene binnenwerelden.

De verbindingen: het landschap stroomt het dorp binnen, het dorp is verbonden aan het landschap. De voetganger beweegt vrij, de auto wordt gestuurd.

Drie zones: de Hoven, de Tuinen en de Weelde.

De compositie: bestaat uit hogere volumes aan de noordzijde (Molenweg), aflopend naar een informele sfeer.

 
 

De Hoven De Tuinen De Weelde

compacte, sculpturale bouwvorm een patchwork van tuinen en het landschap als
met binnenhoven bebouwing robuuste drager

 
 

planfacetten

Gebiedsgericht en integraal formuleren we een verantwoord antwoord, waar thema’s als klimaat, water, groen, ecologie, sociaal-maatschappelijk welbevinden, mobiliteit, energie en materiaalgebruik hun plaats krijgen.

 
 

project data

locatie Eersel

type gebiedsconcept

team Hoesbergen Stedenbouw

wanneer 2021

opdrachtgever gemeente Eersel