DJEPT, VELDHOVEN

 

#interactief proces

#context sensitief

#natuur-inclusief & klimaatadaptief

#stedelijke verdichting

 

 

Na jaren van stilstand staat Djept aan de vooravond van een ingrijpende transformatie. Djept staat voor diepte en verdieping is precies wat het gebied nodig heeft. Op een driesprong kom je samen en kun je alle kanten op. Het is een plek die mensen verbindt, mogelijkheden biedt en ruimte schept. Zo ook het Djept van de toekomst. De ambitie is om er een dynamisch dorps stukje Veldhoven van te maken. Een veelzijdig groen gebied dat als vanzelfsprekend in zijn omgeving past. Zo’n complexe transformatie verdient een slim, maar realistisch plan. De gemeente Veldhoven en woningbouwcorporaties hebben een gebiedsvisie voor Djept opgesteld. Als vervolg daarop hebben we middels een participatief traject de visie uitgewerkt tot een stedenbouwkundig plan. Twee drukbezochte buurtsafari’s leverden verschillende waardevolle gebruikersinzichten op. Op basis van deze informatie en inzichten kwamen we tot drie nieuwe kernwaarden die de identiteit uitdrukken en weergeven waar het gebied voor staat.

We gaan het gebied slim verdichten, sterk vergroenen en beter verbinden met de omgeving. Als we Djept dan toch gaan veranderen, laten we het dan in zijn geheel aanpakken, en op integrale wijze iets origineels er van maken: een niet-alledaags gebied dat op de toekomst is voorbereid en om goede redenen bekend staat in heel Veldhoven.

 
 
 

HET DNA VAN DJEPT

 
 

We hebben Djept grondig onder de loep genomen. We bestudeerden onder meer de bebouwing, inrichting en ecologie van het gebied. De buurtsafari’s leverden daarnaast waardevolle inzichten op. De meest relevante inzichten zijn samengevat in zes gebiedsthema’s.

 
 
 

de dragers

We brengen een waardevolle basislaag aan; een tapijt van grasland en de Polderstraat als groene loper naar het City Centrum. Vervolgens voegen we meer robuuste landschapselementen toe als stevige hoekstenen, zoals een klimaatbos, boomgaarden en wadi’s. We wijzen bouwvelden aan die als vanzelfsprekend in het groene raamwerk landen. Om de gebouwen in te bedden voegen we verfijnde landschapselementen toe, zoals erfafscheidingen, hagen, sloten en solitaire bomen.

Mobiliteit in het gebied is uitgewerkt in een concept voor langzaam (fiets, wandelen) en snel verkeer (auto). De laatste krijgt een beperkte ruimte toegewezen; door het aantal insteken te minimaliseren en parkeren te camoufleren in het groen of ondergronds. We hanteren een concept waarbij de snelheid van buiten naar binnen vertraagd wordt.

 
 

Toepassing van de dragers

 
 

de inbouw

Voor de inbouw laten we ons inspireren door de rangschikking van woningen en boerderijen die ter plaatse gestaan hebben; ze representeren de dorpse gemoedelijkheid en variatie, en de vanzelfsprekende relatie met het agrarische landschap. De woningen en woongebouwen liggen ingebed in het landschap. De woningen maken altijd uit van een compositie van verschillende gebouwen. Deze ensembles zijn als aparte entiteit herkenbaar. Elk ensemble bestaat uit een compositie van meerdere kleine korrels. Voor de toepassing van de inbouw maken we gebruik van een toolbox van 5 gebouwtypen:

 

de toepassing van de inbouw

 
 

een ecologische benadering

Door een grondig onderzoek naar de cultuurhistorie van het gebied en de huidige ecologische waarden en uitdagingen, komen we tot een regeneratief plan voor de toekomst. We bouwen op de kennis en kracht van vroeger en voegen nieuwe waarde toe.

 
 
 
 

project data

locatie Veldhoven

type gebiedsontwikkeling: concept, strategie en stedenbouwkundig plan

team FAAM Architects

wanneer 2021-heden

opdrachtgever gemeente Veldhoven, Stayinc & Woonbedrijf