De Fellingen, Leeuwarden

 

#natuurinclusief

#leefconcept

#gebiedsontwikkeling

#gemeenschapsvorming

 

 

Met De Fellingen krijgt het Friese landschap straks wat van zijn oude karakter terug. Het nieuwe thuis voor de nuchtere noorderling met een duurzame droom en de ambitie om te bouwen aan een samenleving die werkt. In een gebied waar stad en land organisch versmelten in een natuurlijk samenspel tussen bomen, water, landschap en bebouwing. Als het beste van twee werelden koerst De Fellingen op het warme, bijna nostalgische gevoel van verbondenheid van een dorp met de energie en vernieuwing van de stad.

 
 

Van woonomgeving naar leefconcept

Deze ambitie vraagt om meer dan een conventionele woonomgeving. Het vraagt om een beweging waarin bewoners zich aan kunnen verbinden. We ontwerpen niet alleen een woonwijk maar ontwerpen een leefconcept. In de basis is het van belang dat bewoners bewust kiezen voor het leefconcept, dat betekent ook dat De Fellingen niet voor iedereen geschikt is. Het bewonersprofiel hebben we vastgelegd in een cirkel van verlangens. De verlangens weerspiegelen de wensen die passen bij de visie en de toekomstige bewoners om zo tot een profiel te komen wat past bij de doelgroep en het leefconcept.

 
 

Visie

We ontwerpen de visie aan de hand van drie basis principes die tezamen het fundament vormen

 

Een gebiedseigen biotoop

We koesteren de identiteit van het karakteristieke kleipolderlandschap en zetten haar in als partner. We leggen de basis voor een natuurinclusief plan door het terrein op te hogen met gebiedseigen grond vol inheemse zaden, schimmels en bacteriën.

We scheppen ruimte voor een collectief hoogwaardige buitenruimte door verharding te minimaliseren en een architectonisch hoogwaardig landschap te creëren.

Bewoners zullen de wijk ervaren als weelderig, rijk en collectief. Geen omhekte paradijsjes maar oevers en buitenruimtes die zijn verweven met een netwerk van groenblauwe landschapselementen. Hierdoor ontstaat een open en uitnodigende buurt die integraal verweven is met het karakteristieke kleipolderlandschap.

Een gemeenschap die werkt

De Fellingen combineert het beste van stad, dorp en land. Het stadsblok staat functioneel eigenwijs in dienst van het ecosysteem en de sociale cohesie. Compacte stadse bouwblokken versmelten met een dorpse dreef en zichtbare buitengrenzen. We organiseren micro-stadsblokken van 15-25 diverse woningen rondom collectieve ruimtes, zoals bijvoorbeeld een erf, die dienen als sociaal-ruimtelijke binder.

Bewoners zijn verbonden door lokale oplossingen voor globale problemen. Leefstijl is daarmee belangrijker dan inkomen, gezinssamenstelling of leeftijd. Samen met de inwoners werken we aan het creëren van een actieve gemeenschap. Door op tijd met bewoners in gesprek te gaan en ook na de afronding in gesprek te blijven ontstaat een actieve en bewuste bewonersgroep.

Een inbedding in stad en land

Landschappelijk kan De Fellingen een belangrijke ecologische stapsteen worden tussen stad, het ecologisch arme landschap en de grote natuurgebieden rondom. Met name door de aanleg van een robuust watersysteem met rijke oevers kunnen we de verbinding tussen het landschap, De Fellingen en Leeuwarden versterken.

De Fellingen zelf zal onmiskenbaar opvallen maar geen rariteit in de wijk zijn. Het landschap voelt als vanzelfsprekend. De hoeken van de bouwvelden zijn duidelijk gemarkeerd met appartementen. Binnenin komen her en der blokken dichtbij elkaar waardoor er ruimte ontstaat voor weitjes, bosjes en het robuuste watersysteem.

 

‘‘De Fellingen combineert het beste van stad, dorp en land.’’

 

De buurt in 5 onderdelen

Het ontwerp van De Fellingen zet zich uiteen in 5 fundamentele onderdelen die tezamen het leefconcept vormen.

 
 
 

project data

locatie Middelsee, Leeuwarden

type gebiedsontwikkeling, gebiedsconcept, ontwerp

opdrachtgever MWPO

wanneer 2023

team Van Tuijn stedenbouw, Boom landscape, Werkstatt, Scheepers Renee, Van Wijnen en Antea group.
renders: Proloog