OLLANDSEWEG, SINT-OEDENRODE

 

#integrale gebiedsontwikkeling

#context sensitief

#landschappelijk wonen

#natuurinclusief

 

 
 
 

De planlocatie bevindt zich aan de Ollandseweg, grenzend aan het meanderende Dommeldal. Het gebied wordt gekenmerkt door zijn houtwallen en bolle akkers. Voor de analyse van het terrein duiden we de locatie op verschillende landschappen: historisch, verhalend, fysiek, sociaal en toekomstig.

 
 
 
 
 

In het plangebied is goed de historische overgang van het beekdal naar het hoger gelegen dekzandlandschap te zien. Het Meierij landschap wordt gekenmerkt door een kleinschalige mozaïek van oude en jonge ontginningslandschappen en woeste gronden. Vroeger werden de woningen aan het beekdal gebouwd, met daarachter een akker. Later zijn de woningen doorgeschoven naar het lint. De planlocatie kent een gelaagd landschap met bij ieder hoogte- en dieptepunt een verhaal. Daarnaast is het onderdeel van het van Gogh Nationaal Park. Het bevat het kleinschalige Brabantse bekenlandschap, schitterende natuurgebieden, de Brainport en de tastbare erfenis van Van Gogh. Op een kleinere schaal is het onderdeel van het Dommeldal, een stroomgebied die tot in de bebouwde kom van de kern van Sint-Oedenrode komt. De verhouding van bebouwing tot het Dommeldal verschilt per plek in het stroomgebied. De locatie bevindt zich dan ook op de grens tussen openheid en groen, en op de grens tussen erven en woonwijken. Wanneer we kijken naar de vraag en het aanbod van woningen in Sint-Oedenrode, wordt duidelijk dat er een vraag naar / tekort is in starterswoningen en seniorenwoningen. Hierin is het van belang dat we oog hebben voor levensloopbestendigheid, duurzaamheid en klimaatrobuustheid.

 
 

KERNWAARDEN

 

een regeneratieve leefomgeving: de ontwikkeling is gebiedsintegraal, we werken niet vanuit mitigerende maatregelen maar vanuit een regeneratief perspectief: we herstellen en verbeteren de huidige situatie en verrijken deze met nieuwe kwaliteiten.

het beekdal wordt ruimer: daar waar bouwen meestal een ruil met de natuur betekent, is bouwen hier een toevoeging van natuur. het beekdal krijgt meer ruimte en de bebouwing is te gast.

een woonlandschap met specifieke identiteit: streven naar een specifiek en herkenbaar woonlandschap, geen conventionele woonwijk. Nieuwe woonvormen en verrassende typologieën binden de natuur van het beekdal en het dorp op zachte wijze aan elkaar.

 

Brabants beekdallandschap: mini Brabants landschap

 
 

VISIE OP SCHAALNIVEAUS

Visie op schaal XL: het Dommeldal binnen het Van Gogh Nationaal Park vormt de ecologische, ruimtelijke en recreatieve verbinding. We nemen het typisch Brabantse landschap als uitgangspunt.

Visie op schaal L: De planlocatie bestaat uit een heldere opbouw in 5 zones: 1) de aansluiting op het bebouwingslint, 2) de Bolle akker met het open en bolvormige karakter, 3) de steelband met het kenmerkende hoogteverschil, 4) de ruigere, lagere en nattere zone koppelen aan wateropgave, 5) het beekdal van de Stille Dommel.

Visie op schaal M: het landschap vormt een groen-blauw raamwerk, met kenmerkende en herkenbare cultuurhistorische landschapselementen. De bebouwing wordt ingeweven volgens gebiedseigen typologie: de dorpsrand, het erf en het vrije wonen. Een conventionele woonwijk past hier niet; kavelgroottes worden beperkt en het landschap wordt gemaximaliseerd.

Visie op schaal S: 3 types: wonen aan de bolakker, wonen op het erf en wonen aan het water. We zorgen voor minimale kavels, maar een optimale landschappelijke beleving. Natuurinclusief bouwen staat hier hoog in het vaandel.

 
 
 
 

project data

locatie Sint-Oedenrode

type gebiedsontwikkeling

opdrachtgever Keizersberg Vastgoed

team WORKFRAME (Tom van Tuijn Stedenbouw + FAAM Architects)

wanneer 2021