Bosrijk header small.jpg

ZUIVER, BOSRIJK

 

Zuiver is uitgeroepen tot winnaar van de tender Bosrijk in Eindhoven. Zuiver is een radicaal circulair en duurzaam alternatief op de typische Nederlandse woonwijk. Door de woningen te bundelen in drie compacte ensembles ontstaat er een groen hart voor sportief, sociaal en natuurlijk buiten leven.

 

 
 
 

Ontwikkeld & ontworpen voor en door BPD/Sprangers in samenwerking met Marc Koehler Architects, Boom Landscape, Superuse Studios, Peter Mensinga (Arup) en Robbert Snep (Universiteit van Wageningen).

 
3-Zuiver-Bosrijk-Impressie-3---interier.jpg
 

Zuiver is een allesomvattend leef-concept, ontworpen als een circulair “ecosysteem”. Deze balans wordt allereerst gemaakt door de nieuwe bewoners inspraak te geven in de configuratie van hun woning en de omgeving. Daarnaast zijn de bewoners lid van de community en kunnen gebruik maken van de gemeenschappelijke voorzieningen zoals een “groen hart” waar kinderen kunnen spelen. Daarnaast ruimte voor beweging, ontspanning & ontmoeting. Ten slotte draagt het ontwerp bij aan een circulaire omgeving doordat is gezocht naar integrale oplossingen voor (her)gebruik van water, zonne-energie, warmte uit bio-energie, geupcyclede en natuurlijke materialen, en het versterken van de biodiversiteit. Hiermee worden de bewoners geprikkeld om op een duurzame manier met de natuur te leven.

 
4-Zuiver-Bosrijk-Plattegrond.jpg
 

De gebouwen van Zuiver worden compact en zorgvuldig in het landschap geplaatst. Het landschap vormt zo de gebouwen en de gebouwen versterken de aanwezige natuur en laten een zo groot mogelijke groene ruimte over om te delen. Zowel in materialisatie als vorm is de bebouwing subtiel ingepast in zijn omgeving en is de uitgesproken architectuur duidelijk herkenbaar. Hoogtegradiënten geven vorm aan de diverse lagen van publiek & privé en de biodiversiteit & ecologie.  De zichtlijnen, de gelaagde opbouw van de woningen en indirecte benaderingen van de ensembles geven de omgeving een menselijke schaal waarmee de gebouwen zich als sculpturen een nieuw natuurlijk landschap definiëren.

 
5-Zuiver-Bosrijk-Axo-clean.jpg
 

Door de principes van het Open Bouwen toe te passen geeft het ontwerp de bewoners de flexibiliteit om de indeling van de woningen zelf te bepalen en in de toekomst aan te passen. De constructie, de gevel, de binnenwanden en de installaties zijn in het ontwerp van elkaar gescheiden. Hiermee is het project toekomstbestendig.

 
5-Zuiver-Bosrijk-Axo-De-Bosrand.jpg
5-Zuiver-Bosrijk-Axo-Hof.jpg
5-Zuiver-Bosrijk-Axo-De-Heuvel.jpg
 
1-Zuiver-Bosrijk-Impressie-2.jpg
 
 
 

project data

locatie Eindhoven, Meerhoven

type tender

status gewonnen

opdrachtgever BPD/Sprangers

team Marc Koehler Architects, Boom Landscape, Superuse Studios, Arup, YuconVR en Robbert Snep

wanneer 2018